Nu porlar det i bäckarna, här kommer
VÅRBRUKETS VATTENVÄNLIGA TIPS
När och hur får du sprida gödsel?
Tumregeln är att det ska göras så att det inte sker någon avrinning till vatten, att näringen används maximalt och på ett sådant sätt att packningsskador minimeras. Detaljerade anvisnignar hittar du i nitratbeslutet. Ett tips är att också tänka att du gör det för grödans skull så välj tid och plats som stärker tillväxten och lönsamheten.
Se vad som gäller för gödsling inom vattenskyddsområde.
Tips om skyddszoner och egennytta
Det har varit en nederbördsrik vinter. Kolla gärna att dina existerande skyddsremsor är i skick och att vattnet inte har hittat nya oönskade vägar! Det kan vara lite påhittigt ibland! Skyddszoner minskar erosionen, förlusten av fosfor och minskar risken för att växtskyddsmedel hamnar i vattnet. En skyddszon kan också bidra till den biologiska mångfalden och på det viset gynna grödan.
Stöd och frivilligt skydd
Vi kollade läget med jordbruksbyrån och tyvärr är budgeten för anläggning av gräsbevuxna skyddszoner redan uppbunden så det går inte att söka för nya områden. Har du möjlighet att lämna en frivillig skyddszon nånstans på din gård där du vet att det kan göra extra miljönytta? Meddela gärna oss så kan vi uppmärksamma det lite extra!
Vad gäller för skyddszoner inom vattenskyddsområden?
Finns dina åkrar inom vattenskyddsområde? Då skall du vara lite extra uppmärksam! Det finns mera information här: https://vattenskydd.ax/skyddszoner/
Kolla dräneringen
Så här på våren kan det också vara bra att titta igenom täckdikenas utlopp och att ha extra koll på dikens och brunnars funktion. Vi rekommenderar BSAG´s filmer för mer information om hur du gör det på ett bra sätt.
Kolla täckdikenas utlopp, 3 min 39 sek
Kolla nackdiken och dräneringsbrunnar, 4 min 35 sek