Kranmärk er verksamhet och bidra till en bättre miljö!

Färskt, nyttigt, lokalproducerat och tillgängligt dygnet runt
– kranvatten, ett miljömedvetet och ekonomiskt val.

 

Kranmärkningen innebär att organisationen eller evenemanget som är kranmärkt är fritt från buteljerat vatten och endast serverar kranvatten.  

Kranvatten är bättre för miljön

Det är mycket bättre än förpackat vatten. Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter och orsakar onödiga utsläpp och avfall. Kranvatten är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar, vilket är mycket energisnålt. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.

Kranvatten är mer ekonomiskt

Lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till din kran är 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik. Jo, det är sant. Otroligt, eller hur? Kostnaden är räknad på det billigaste literpriset, köpt i en vanlig mataffär.

1.

Se över var och när ni använder förpackat vatten idag – kanske i matsalen, caféet, interna möten, externa konferenser, utbildningar och event?

2.

Välj ut vilka områden som ska prioriteras för kranmärkningen. Börja med ett event eller en konferens om det känns för stort att kranmärka hela arbetsplatsen på en gång.

3.

Ta fram interna mål och riktlinjer för hur ni använder vatten och följ upp dem.

#kranmärkt

Ladda ner Kranmärkts logotyp och bilder och sprid i sociala medier för att inspirera andra att ta ställning för miljön och bli kranmärkta.

Tänk på att Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning och inte en certifiering, det innebär att ni själva ansvarar för att leva upp till vad det innebär att vara kranmärkta. Det kostar ingenting att kranmärka sin verksamhet.

Tips!

Skryt! Sätt upp diplomet på en väl synlig plats, kanske vid kaffemaskinen?

*

Märk entrén med klistermärke från Kranmärkt.Engagera kollegorna!
Berätta om Kranmärkt på t ex intranätet.

*

Inspirera fler – använda loggan och sprid att er verksamhet är kranmärkta i sociala medier, på er hemsida, i hållbarhetsredovisningen och i andra kanaler.

*

Investera i fina karaffer att servera kranvattnet i.

*

Dela ut återanvändningsbara flaskor som kan fyllas på med kranvatten.

*

Bubbelvatten? Satsa på en kolsyremaskin – pengar du snabbt tjänar in på att inte köpa flaskvatten.

*

Smaksätt kranvattnet! Lägg i några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss.

Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten

Kranmärkt Åländskt vatten är en del av Svenskt Vattens kampanj för kranmärkt vatten. Kampanjmaterialet är Ålandsanpassat och gör det enkelt att vara en kranmärkt verksamhet.

 

Kranmärkt togs först fram lokalt av Göteborgs Stad Kretslopp och  Vatten.
Sedan firandet av Världsvattendagen den 22 mars 2017 uppmärksammas Kranmärkt nu som en nationell hållbarhetsmärkning av Svenskt Vatten och på Åland kan man också ta kontakt med  Ålands Vatten om kranmärkningen.
När du fyller i formuläret för att bli kranmärkt behandlas dina personuppgifter enligt Ålands Vattens integritetspolicy.

Ansök om kranmärkning

Du kan välja att kranmärka hela din verksamhet eller enskilda konferenser och event som din organisation anordnar.

Fält markerade med en * är obligatoriska