Top

Dikesunderhåll viktigt – men ska inte göras i onödan

Att hålla efter sina diken är bra på så många sätt. Grödan på åkrarna mår bättre, växtnäringsläckaget minskar och lustgasavgången minskar. Ändå vill det inte alltid bli gjort. Vi har intervjuat Jenny Jochnick, åtgärdssamordnare vid Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund, om dikesunderhåll.

Jag brukar rekommendera att man går minst en gång per år längs sina diken och undersöker hur de ter sig.

En enkät utförd bland 1200 lantbrukare i Sverige visar att dikesunderhåll upplevs som ett problem av många. I det här avsnittet av Vattenpodden hör du Jenny Jochnick, som är åtgärdssamordnare vid Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund och en av de som jobbar med att informera och upplysa lantbrukare så att dikesunderhållet ska bli gjort.

Jenny Jochnick var här på Åland även hösten 2019 tillsammans med lantbrukaren Conny Pettersson. Då pratade de också om dikesunderhåll, men även om minskad jordbearbetning.

 

Se ett kort klipp med Jenny här:
Fokus på fosfor med Jenny Jochnick

Mer på temat dikesunderhåll hittar du i Digital vattenvandring med Line Strand.

tre i en

Denna artikel är producerad som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax under perioden 2019-2022.

Tillbaka till lantbruk och vattenskydd
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här

Fler artiklar om lantbruk och vattenskydd