Upp

Digital vattenvandring – Lantbruk och vattenskydd med Line Strand

Digital vattenvandring med Line Strand, 4 november 2020

 

I november 2020 ordnades evenemanget Digital Vattenvandring. Sedan tidigt var det bestämt att Line Strand skulle delta via länk från Uppsala, men att vi på Åland skulle samlas på samma plats. Pandemiläget gjorde att vi fick ställa om och evenemanget ordnades digitalt. Projektledare Ann Nedergård talade och modererade från Blomstringe i Jomala och Line Strand deltog via länk från Hushållningssällskapet i Uppsala.

 

Under Line Strands kunniga och inspirerande ledning hann vi vandra långt, se mycket och vi fick lära oss massor. Under den första delen fick vi en föreläsning om olika åtgärder för minskade näringsförluster blandat med många talande exempel. I den andra delen guidades vi genom en digital vattenvandring utgående från film och fotografier.

Under Line Strands kunniga och inspirerande ledning hann vi vandra långt, se mycket och vi fick lära oss massor.

Missade du den digitala vattenvandringen så finns den fortfarande att se!

DIGITAL VATTENVANDRING, DEL 1 (1 h 50 min)

Vi började sändningen ett par minuter innan föreläsningen startade så det dröjer ett par minuter innan det drar igång.

DIGITAL VATTENVANDRING, DEL 2 (1 h 40 min)

Vi började sändningen ett par minuter innan föreläsningen startade så det dröjer ett par minuter innan det drar igång.

Med på vattenvandringen

 

Sakkunniga föreläsare:
Line Strand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala med stor erfarenhet av vattenplaner och vattenvandringar i jordbrukslandskapet

 

Deltagare:
Representanter från Landskapsregeringens jordbruksbyrå och miljöbyrå, Ålands Hushållningssällskap, projektet Hungry for Saltvik, projektet Raseborgs å samt mellan 15 och 35 deltagare, lantbrukare och andra, via facebook och YouTube.

Det finns också en intervju med Line Strand på vattenpodden. Vattenskydd i lantbruket – varför det då? ca 20 min. LYSSNA

Vattnets vägar i odlingslandskapet behöver skötas om. Inspektera dina marker regelbundet och sköt om vattenvägarna genom att till exempel sköta underhåll på brunnar och dränering, åtgärda kalvande dikeskanter och hålla tillräckligt avstånd till dikeskanter med tunga maskiner.

Vattenmyndigheternas (Sverige) lista på åtgärder för att minska läckaget av växtnäring till Östersjön.

Driver du lantbruk i ett av Ålands Vattens vattenskyddsområden? Kontakta oss gärna på info@vattenskydd.ax om du vill göra en vattenvandring på dina marker.

Detta är producerat som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax. Följ oss gärna på Facebook för att få nyheter och information om föreläsningar och evenemang.

tre i en
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här