Upp
Kolinlagrande jordbruk

Kolinlagrande jordbruk

Ett ämne som många pratar om är klimatet och fler och fler intresserar sig för det som kallas kolinlagrande jordbruk. Kolinlagrande jordbruksmetoder är ofta också bra för vattenmiljön genom minskade näringsförluster. Vattenskydd.ax var nyfikna och ville veta mer. Därför bjöd vi in Anne Antman från Baltic Sea Action Group och projektet Carbon Action Svenskfinland att presentera sig för åländska odlare.

Den 29 januari 2021 ordnade vattenskydd.ax ett webbinarium där Anne Antman från Carbon Action Svenskfinland, Baltic Sea Action Group fick presentera sig för åländska odlare. Om du missade webbinariet så finns det att se via Ålands Vattens Youtubekanal .

Många åtgärder för ett kolinlagrande jordbruk minskar näringsförlusterna och gynnar vattenskyddet samtidigt som flera av dessa åtgärder också på andra sätt gynnar miljön och klimatet, Östersjön, den biologiska mångfalden och ekonomin.

Kolinlagrande jordbruk har också många gemensamma nämnare med jordhälsa. Lär dig mer i artikeln om markskanning och jordhälsa och lyssna på avsnittet om från demodagen på Stallhagen i vattenpodden.

Bilden är tagen från Anne Antmans presentation under webbinariet.
Foto: Baltic Sea Action Group, Carbon Action Svenskfinland.

Webbinariet på Ålands Vattens Youtubekanal 

 

Kolguiden

 

Guiden om fånggrödor

 

Massor av intressant och aktuell information om kolinlagrande jordbruk hittar du på Carbon Action Svenskfinlands webbsida.

Detta är producerat som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax. Följ oss gärna på Facebook för att få nyheter och information om föreläsningar och evenemang.

tre i en
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här