Top
Kolinlagrande jordbruk

Kolinlagrande jordbruk

Ett ämne som många pratar om är klimatet och fler och fler intresserar sig för det som kallas kolinlagrande jordbruk. Kolinlagrande jordbruksmetoder är ofta också bra för vattenmiljön genom minskade näringsförluster. 

I januari 2021 ordnade vattenskydd.ax ett webbinarium där Anne Antman från Carbon Action Svenskfinland, Baltic Sea Action Group fick presentera sig för åländska odlare.

Många åtgärder för ett kolinlagrande jordbruk minskar näringsförlusterna och gynnar vattenskyddet samtidigt som flera av dessa åtgärder också på andra sätt gynnar miljön och klimatet, Östersjön, den biologiska mångfalden och ekonomin.

Kolinlagrande jordbruk har också många gemensamma nämnare med jordhälsa. Lär dig mer i artikeln om markskanning och jordhälsa och lyssna på avsnittet om från demodagen på Stallhagen i vattenpodden.

Kolinlagrande jordbruk

Se hela webbinariet på Ålands Vattens Youtubekanal >

Bilden är tagen från Anne Antmans presentation under webbinariet.
Foto: Baltic Sea Action Group, Carbon Action Svenskfinland.

Mer om samma ämne

Kolinlagrande jordbruk

Carbon Action Svenskfinlands webbsida

Massor av intressant och aktuell information om kolinlagrande jordbruk.

Kolguiden

Carbon Actions översikt över kolet i marken och grunderna i kolbindande jordbruk (pdf).

Guiden om fånggrödor

Utvecklad av Carbon Action-instruktören och odlaren Tuomas Mattila.

tre i en

Denna artikel är producerad som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax under perioden 2019-2022.

Tillbaka till lantbruk och vattenskydd
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här

Fler artiklar om lantbruk och vattenskydd