Naturbaserade lösningar är åtgärder som utgår från naturens förmåga för att lösa samhällsutmaningar. Utsläppsminskningar, klimatanpassning och arbete för människors hälsa är några områden där naturbaserade lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle.
Under åren 2022-2024 kommer Ålands Vatten att driva ett projekt finansierat av Nordiska Ministerrådet. Projektet är en del i den Nordiska satsningen på så kallade naturbaserade lösningar.
Se en film om projektet här.
Ålands Vattens projekt är ett av nio nordiska projekt och vårt projekt handlar om multifunktionella våtmarker och kombidammar inom vattenskyddsområdet för Markusbölefjärden.
Inom projektet ska Ålands Vatten skapa eller förbättra minst två olika multifunktionella våtmarker/kombidammar inom vattenskyddsområdet för sjön Markusbölefjärden. Våtmarkerna skapas som ett led i arbetet för en hållbar dricksvattenförsörjning och de kommer samtidigt bidra till den biologiska mångfalden och till en lokal framtids-, klimatanpassad och hållbar livsmedelsproduktion på Åland.
OBS, Kategori och inlägg måste skapas, innan de visas här. Dessa är speglade från andra ställen på sajten.
Jens Blomquist: Strukturkalkning ger god utväxling på sikt
Från markkemi på mikronivå till minskade fosforutsläpp och bättre jordhälsa.
Minttu Peuraniemi: ”Samarbete är nyckeln till en friskare Raseborgs å”
Projektet Raseborgs å har som mål att minska näringsbelastningen från
Analyslabbet flyttar ut på åkern – vattenpodden hänger med
Vattenpodden beger sig i det här avsnittet ut i fält,
PROJEKTET SMARTA VATTEN 2022–2025
Utredning Långsjön- och Markusbölefjärdens tillrinningsområde
Filmad redovisning av hur näringsämnesbelastningen ser ut i våra sjöar,
Carbon Action – Täckdikning – problemlösning och planering
Ett webbinarium om täckdikning, arrangerat av Carbon Action Finland i
Carbon Action – Markens mikrober
Ett webbinarium om markens mikrober, arrangerat av Carbon Action Svenskfinland
”Multifunktionella våtmarker för vattenkvalitet, hållbar livsmedelsproduktion, klimatanpassning och biologisk mångfald – naturbaserade lösningar och ekosystemtjänster mitt i Östersjön.”
BAKGRUND
Inom projektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark” 2019 – 2022 skapades god dialog med markägare och lantbrukare inom Ålands Vattens vattenskyddsområde. Tillsammans identifierades gemensamma utmaningar som detta projekt kan hjälpa till att lösa.
Åland Vatten vill minska näringstillförseln till vattentäkterna och många lantbrukare söker idag lösningar för bevattningsvatten. Med våtmarker eller kombidammar kan dessa båda intressen kombineras med vinn-vinn för en hållbar dricksvattenproduktion och en hållbar livsmedelsproduktion.
MÅLSÄTTNING
Målsättningen är att skapa och/eller förbättra totalt 4 olika multifunktionella våtmarker/kombidammar inom tillrinningsområdet för dricksvattentäkten Markusbölefjärden.
Våtmarkerna/dammarna uppförs i samarbete med markägare och odlare och kommer bidra till flera mål med en hållbar dricksvattenförsörjning, en god biologisk mångfald och en lokal framtids-, klimatanpassad och hållbar livsmedelsproduktion på Åland.
AKTIVITETER
Projektets huvudsakliga aktiviteter är projektering och uppförande av kombidammar/multifunktionella våtmarker.
Projektet omfattar också platsbesök, möten, fotografering, filmning, framtagande av material för information och kommunikation.
PROJEKTLEDNING
Ålands Vatten är projektägare och leder projektet. Projektering, gräventreprenad, framtagande av kommunikationsmaterial och andra tjänster köps in som experttjänster.
Om projektets multifunktionella våtmarker i Ålandstidningen torsdag 5 september 2024.
Om projektet och utställningen vatten i Ålands Radio
Om utställningen vatten i Ålands Radio
Nya Åland
Om våtmarkswebben i Åland Radio
Om möten som ordnades i mars 2023 i Åland Radio