Top

Minttu Peuraniemi: ”Samarbete är nyckeln till en friskare Raseborgs å”

– Jordbrukarna har varit väldigt ivriga och engagerade. Vi har redan lyckats skapa diskussion mellan markägare, odlare, myndigheter och experter som tidigare inte har haft några kontaktytor, berättar Minttu Peuraniemi, tidigare projektledare för vattenförbättringsarbetet vid Raseborgs å.

 

Raseborgs å är en liten å som löper genom ett kulturlandskap från Karis till Landbofjärden i södra Finland. Med ån rinner årligen upp emot 4000 kg fosfor till den skyddade inre skärgården, ett havsområdet som är övergött och har exceptionellt dålig ekologisk status.
Projektet Raseborgs å har som mål att minska näringsbelastningen från ån till Finska viken betydligt. Det här gör man genom att stöda de lokala jordbrukarna i vattenvårdsåtgärder, till exempel anläggning av våtmarker, effektiv dikning och moderna jordförbättringsmetoder.
Projektledaren Minttu Peuraniemi var med och startade arbetet och berättar här om vad som är på gång i Raseborgs å.

 

 

(Minttu Peuraniemi har sedan september 2020 gått vidare till nya arbetsuppgifter inom Raseborgs stad och agronomen Sara Vaskio har tagit över som projektledare för projektet.)

Här hör du intervjun med Minttu Peuraniemi (cirka 20 minuter):

tre i en

Denna artikel är producerad som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax under perioden 2019-2022.

Tillbaka till lantbruk och vattenskydd
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här

Fler artiklar om lantbruk och vattenskydd