Top

Vattenskydd i lantbruket – varför det då? Line Strand svarar!

– Istället för att säga till lantbrukarna att det är ni som sitter på alla möjligheter här, så har man snarare belastat dem med en massa dåligt samvete för att det är de som förstör vattendragen, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala.
– Nu tycker jag att jag ser ett behov från lantbrukarnas sida att visa att vi bryr oss. Men vi kan inte trolla med knäna. Vi behöver också förutsättningar för att kunna göra skillnad.

 

Strukturkalkning och andra vattenskyddsåtgärder – varför ska lantbrukaren ägna sig åt sådant? Line Strand är en av de föreläsare som skulle ha deltagit i  kursen om strukturkalkning i Ålands Vattens regi.
Line Strand är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala, där man arbetar med flera olika projekt som gäller lantbruk och vattenskydd.

Vi ringde upp Line Strand för att prata om lantbruk och vattenskydd.

Vill du höra mer av Line titta gärna på webbinariet ”Digital vattenvandring med Line Strand”,  från 4 november 2021.

Kursen gick igenom olika sätt att förbättra skörd och lönsamhet genom att minska förlusterna av näringsämnen på olika sätt. Strukturkalkning, dikesunderhåll och dränering, minskad jordbearbetning, fånggrödor och gödsling. Genom en digital vattenvandring med exempel i forma av filmer och foton visade Line också konkreta exempel på hur en vattenvandring i fält går.

Här hör du intervjun med Line Strand (cirka 20 minuter):

tre i en

Denna artikel är producerad som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax under perioden 2019-2022.

Tillbaka till lantbruk och vattenskydd
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här

Fler artiklar om lantbruk och vattenskydd