Upp

LYSSNA: Vattenskydd i lantbruket – varför det då?

– Istället för att säga till lantbrukarna att det är ni som sitter på alla möjligheter här, så har man snarare belastat dem med en massa dåligt samvete för att det är de som förstör vattendragen, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala.
– Nu tycker jag att jag ser ett behov från lantbrukarnas sida att visa att vi bryr oss. Men vi kan inte trolla med knäna. Vi behöver också förutsättningar för att kunna göra skillnad.

Strukturkalkning och andra vattenskyddsåtgärder – varför ska lantbrukaren ägna sig åt sådant? Line Strand är en av de föreläsare som skulle ha deltagit i  kursen om strukturkalkning i Ålands Vattens regi.
Line Strand är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala, där man arbetar med flera olika projekt som gäller lantbruk och vattenskydd.

Vi ringde upp Line Strand för att prata om lantbruk och vattenskydd.

Häng med på en digital vattenvandring med Line Strand den 4 november!

Kursen går igenom olika sätt att förbättra skörd och lönsamhet genom att minska förlusterna av näringsämnen på olika sätt. Strukturkalkning, dikesunderhåll och dränering, minskad jordbearbetning, fånggrödor och gödsling. Genom en digital vattenvandring kommer Line sedan visa konkreta exempel på hur en vattenvandring i fält går till och det kommer att finnas möjlighet till diskussion och frågor.

Du kan anmäla dig till ann.nedergard@vatten.ax, mer information här.

Här hör du intervjun med Line Strand (cirka 20 minuter):

Detta är producerat som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax. Följ oss gärna på Facebook för att få nyheter och information om föreläsningar och evenemang.

tre i en
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här