Top

Win-win för Johan Holmqvist och vattenmiljön

– Att få så höga skördar som möjligt med hjälp av bevattningsåtgärder, det gynnar jordbruket, det gynnar den som ska köpa maten och det gynnar dem som bryr sig om vattenmiljön, säger Johan Holmqvist på Södergårds i Hammarland.
Efter den torra sommaren 2018 anlade han en bevattningsdamm och skyddade samtidigt vattendragen runt omkring med en sedimenteringsdamm.

 

 

Johan Holmqvist, lök- och potatisodlare på Södergårds i Hammarland har säkrat vattentillgången till sina odlingar med en bevattningsdamm. Intill den stora dammen har han, med stöd från Leader Åland, anlagt en mindre sedimenteringsdamm som bromsar upp vattenflödet och på så sätt fångar upp fosfor som annars skulle rinna ut i Ivarskärsfjärden.

Lyssna på intervjun med Johan, som berättar om hur det går till att anlägga en bevattningsdamm och vad han ser för fördelar med projektet.

 

Och när du har lyssnat färdigt, så kan du läsa mer om projektet och ta en titt i 360 på Johans sedimenteringsdamm hos Leader Åland.

Här hör du intervjun med Johan Holmqvist (cirka 20 minuter):

tre i en

Denna artikel är producerad som en del av Leaderprojektet ”Minskade näringsförluster från jordbruksmark”. Projektet drivs av Ålands Vatten och vattenskydd.ax under perioden 2019-2022.

Tillbaka till lantbruk och vattenskydd
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev om lantbruk och vattenskydd

Ålands vatten Ab ansvarar för behandlingen personuppgifter som samlas in på företagets webbplatser och i samband med olika evenemang som företaget anordnar. Läs vår integritetspolicy här

Fler artiklar om lantbruk och vattenskydd