Från markkemi på mikronivå till minskade fosforutsläpp och bättre jordhälsa. Strukturkalkning är en metod med god utväxling, om den används på rätt jordar.
– Det viktigaste resultatet av strukturkalkning är att jorden blir mer motståndskraftig. Vi pratar om att man förbättrar jordens aggregatstabilitet. Den håller ihop bättre och blir inte lika känslig för stress, i betydelsen stora vattenmängder när det regnar mycket.
Jens Blomquist är en av de föreläsare som skulle ha deltagit i kursen om strukturkalkning i Ålands Vattens regi. Jens är Skånebaserad agronom, växtodlingsrådgivare och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet.
När kursen blev inställd ringde vi upp Jens för att prata med honom om strukturkalkning.
Den kurs om strukturkalkning som skulle ha ordnats med Jens Blomqvist i mars 2020 och sedan sköts upp till november 2020 blev sedan inställd pga Covid-19 pandemin.
* I december 2021 disputerade Jens Blomquist med en doktorsavhandling om ”Effekter av strukturkalkning på lerjord”. Mer information om doktorsavhandlingen kan läsas på bland annat Greppa Näringens webbsida.
https://greppa.nu/vara-tjanster/nyheter/arkiv—nyheter/2021-12-17-ny-doktorsavhandling-om-effekter-av-strukturkalkning-pa-lerjord
Här hör du intervjun med Jens Blomqvist (cirka 20 minuter)