Åländska och Finlandssvenska jordbrukare träffade svenska jordbrukare i Nyköping i november 2024.
Den 18–20 november reste en delegation på 10 personer från Åland till Nyköping för temadagar under rubriken ”Jordbrukets utmaningar med för lite och för mycket vatten – i Sverige och Finland” På vägen till Sverige mötte vi upp 8 deltagare från Finland och på färjan fick vi under ledning av Anne Antman från BSAG titta på och diskutera fyra stycken filmer om markstruktur, dikesvård och att använda satellitbilder som verktyg i jordbrukarens vardag.
Den första dagen i Nyköping var det presentationer från Sverige, Finland och Åland från jordbrukare, jordbruksorganisationer och projekt samt från dränerings- och bevattningsforskarna Ingrid Wesström och Abraham Joel från SLU. Alla presentationer och överblicken från de olika regionerna gav en bra grund för bordsdiskussioner som sedan kunde sammanfatta dagen på ett bra sätt.
”Det var jättefint att vi kunde träffas igen så här en tredje gång” säger Ann Nedergård projektledare på Ålands Vatten. Det har varit fantastiskt roligt som projektledare att få vara med när jordbrukare delar erfarenheter med varandra på det här sättet.
Från Åland var vi Sue Holmström från ÅPF, Leif Franzell från jordbruksbyrån, Ann Nedergård från Ålands Vatten, Patricia Wiklund projektet Smarta Vatten, Johan Holmqvist och Tage Eriksson jordbrukare och medlemmar i projektet Smarta Vattens styrgrupp; Mats Häggblom, Lasse Löfman och Jonas Lönnblad pilot-respektive demogårdar i projektet Smarta Vatten; Staffan Bengts tidigare jordbrukare och idag gräventreprenör med intresse för dikesunderhåll och våtmarker och Dennis Grönroos specialodlingsrådgivare.
Se inbjudan och programmet nedan för mer information om talare och deltagare från de andra regionerna.
På färjan diskuterade åländska och finska deltagare markvård, dikesunderhåll och annat under ledning av Anne Antman från BSAG.
Våra värdar LRF Södermanland och Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund inleder dagen på Stigtomta församlingshem den 19 november..
Johan Lagerholm från Lantmännen Växtråd och LRF Södermanland berättar utifrån det svenska perspektivet.
Deltagare från Åland och Finland tillsammans med en av våra värdar, Jenny Jochnick, vid en våtmark i Nykvarn.
Presentationer från 19 november
Sverige
Välkomna och program för dagen.
Karin Oscarsson, LRF Öst
Johan Lagerholm, LRF och Lantmännen Växtråd
Anders Eriksson, lantbrukare Kjulsta gård
Åsa Kuhlau, Länsstyrelsen Södermanland
Abraham Joel, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Ingrid Wesström, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU
Åland
Leif Franzell, Ålands landskapsregering
Sue Holmström, Ålands Producentförbund, ÅPF
Ann Nedergård, Åland Vatten
Patricia Wiklund, Invenire & projektet Smarta Vatten
Johan Holmqvist, jordbrukare Södergårds i Hammarland
Finland
Sara Vaskio, Raseborgs Å, s. 1-12.
Stefan Holmberg, jordbrukare Grabbacka gård och gräventreprenör, s. 13-27.
Martin Träskman, Nyands Svenska Lantbrukssällskap
Thomas Björklöf, jordbrukare Skriks gård
Thomas Lindholm, jordbrukare Odensnäs gård
Rikard Korkman Svenska Lantbruksproducenternas Centralorganisation
Rundtur/fältdag 20 november.
Den andra dagen var vi ute och tittade på diken och våtmarker och så besökte vi Torps säteri där vi fick lyssna på gårdens erfarenheter om mellangrödor och till Kjulsta gård där gårdsägaren berättade om gårdens erfarenheter av invallning och bevattning.
- Avfasning o stabiliseringsprojekt, Enstaberga
- Våtmark, Nykvarn
- Torps säteri, lantbrukare William Hellsten om mellangrödor.
- Kjulsta gård, lantbrukare Anders Eriksson om bevattning.
Faktaruta
Samarbetet mellan Ålands Vattens projekt Smarta Vatten, projektet Raseborgs Å och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund påbörjades våren 2023 som en del i Ålands Vattens projekt Smarta Vatten. Vid tre tillfällen har det ordnats träffar för jordbrukare, rådgivare och projektledare: mars 2023 på Åland, november 2023 i Raseborg och nu i november 2024 i Nyköping i Sverige. De gemensamma temana för träffarna har varit kunskaps- och erfarenhetsutbyte, våtmarker, dikning och odlingsmetoder som gynnar både jordbruket och vattenmiljön på olika vis.