Top

Skydda vattnet mot farliga ämnen

Det finns kemiska ämnen i många av de produkter och varor som vi köper och använder varje dag. Ofta är dessa ämnen både farliga och långlivade i naturen. Våra avloppsreningsverk är inte heller byggda för att ta hand om svårnedbrytbara farliga ämnen.

Alla kemikalier är inte farliga för hälsa och miljö men vi behöver bli medvetna åtminstone om de mest problematiska för att säkra tillgången på rent vatten i framtiden.

Inom EU finns det cirka 30 000 kemiska ämnen på marknaden. Hos oss i Norden är regelverket striktare men det handlar ändå om tiotusentals ämnen, och användningen ökar hela tiden.

Alla kemikalier är inte farliga för hälsa och miljö men vi behöver bli medvetna åtminstone om de mest problematiska för att säkra tillgången på rent vatten i framtiden.

De värsta farliga ämnena

Högfluorerande ämnen

Finns i vattentäta textilmembran såsom Gore-Tex, i skidvax, non-stickbehandlade kokkärl, förpackningsmaterial, fläckskyddande medel, elektronik och brandskum.

Bromerade flamskyddsmedel

Finns i elektronik, möbler, textilier, skyddskläder och byggnadsmaterial.

Ftalater

Kan finnas i leksaker, plasttryck på kläder, byggmaterial, elektriska kablar, förpackningar, färg, gummiprodukter och lim.

Silver

Kan finnas i kläder, klädimpregnering, skor, kylskåp, disk- och tvättmaskiner.

Triclosan

Används i bland annat deodoranter, tvål, tandkräm och rengöringsmedel. Kan också finnas i skor, sportkläder och disksvampar på grund av sina bakteriedödande egenskaper.

Kadmium

Kan finnas i uppladdningsbara batterier, hobby- och konstnärsfärger, gammal plast och elektronik.

Illustration av Viktor Nordahl, Stockholms stad

Hållbar konsumtion

 

Vad vi som konsumenter väljer att köpa påverkar oss själva och andra människor, djur, natur och hela ekosystem. Gör aktiva val då du väljer att köpa varor.

 

Begagnade varor kan många gånger vara ett bättre alternativ för miljö och hälsa eftersom de ofta innehåller mindre kemikalier och sliter mindre på naturens resurser. Se dock upp för skadade material och plaster som luktar starkt.

 

På engelska finns det ett uttryck för hållbar konsumtion, ”Refuse, reuse, reduce, reform, recycle”. På svenska säger vi minimera, återanvänd, minska, återbruka och återvinn.

Infoblad om farliga ämnen

Läs mer om farliga ämnen, hur de påverkar vattnet och hur du kan undvika dem i vårt infoblad. (pdf)