Rent Vatten 2030 är en satsning som Ålands landskapsregering gör under åren 2023 till 2026. Målsättningen är att påbörja vattenförbättrande åtgärder i totalt 12 sjöar och havsvikar på Åland och att åstadkomma en höjning av den ekologiska statusen i dessa. Resultatet utvärderas 2030. Särskilt prioriterade är dricksvattentäkterna Markusbölefjärden, Långsjön, Toböle träsk och Lavsböle träsk. Med på åtgärdslistan finns även Östra och Västra Kyrksundet, Träsk-Finbyviken, Bertbyvik, Vargsundet, Kaldersfjärden, Jomalaviken och Ämnäsviken.
Projektet har under 2023 och 2024 tagit fram en åtgärdsplan för Långsjön och Markusbölefjärden och med start i december 2024 tar nu arbetet med åtgärder vid. För genomomförandet av åtgärder har ett samarbetsavtal mellan landskapsregeringen och Ålands Vatten upprättats. Samarbetsavtalet säger att Ålands Vatten projektleder och genomför åtgärderna och att landskapsregeringen genom RentVatten2030 bekostar åtgärderna.
Ålands Vatten har genom olika projekt redan arbetat med åtgärder i vattentäkterna Långsjön och Markusbölefjärden ett antal år och att nu få fortsätta med medel från landskapsregeringen känns mycket roligt säger Ann Nedergård, projektledare på Ålands Vatten. Ann Nedergård fortsätter: att landskapsregeringen nu går in finansierar de fortsatta åtgärderna känns som ett kvitto på att det vi har arbetat med under flera åt har gett extra avkastning. Sedan 2018 har kontakterna och dialogen med mark- och vattenägare förbättrats så nu ser vi fram emot att fortsätta jobba konstruktivt för fler lösningar för en god vattenkvalitet och en hållbar dricksvattenproduktion.
Länkar: